Mediterrane tuin, Amerongen

Mediterrane tuin, Amerongen

Aanleg: 2018

De eigenaars wilden een intieme mediterrane sfeer creëren in hun achtertuin, met verschillende zitplekjes in de zon en in de schaduw. Ook wilden ze een tuin met ruimte voor de kinderen om te spelen, zonder deze vol te zetten met speeltoestellen.

Een grote verhoogde plantenbak geeft het terras een besloten sfeer. Op de rand van de plantenbak ligt een zware eiken balk om op te zitten. De tuintafel kan daardoor dicht bij de plantenbak staan waardoor ruimte bespaard wordt. De tuin heeft een verharding van natuurstenen tegels waarin oude spoorbielzen liggen die kleine hoogteverschillen opvangen. De houten balken en de natuurstenen tegels geven de tuin een mediterraan karakter. Hier hoort natuurlijk een druif bij, die schaduw geeft op het terras. De kleine appelboom, die al in de tuin stond, heeft een mooi plekje gekregen. De eigenaars houden van reizen en koken. Daarom heb ik in de beplanting veel zuidelijke soorten voorgesteld, zoals lavendel, tijm, salie en rozemarijn. In de schaduw staan vooral sterke bladplanten, die niet veel onderhoud vergen.

Achter de schuur hebben de kinderen ruimte om te spelen in het groen. Hier liggen een stukje gazon en een zandbak om in te spelen. De zandbak bestaat uit een cirkel van palen, en kan ook als speelelement of stookplaats gebruikt worden. De palen met siergrassen passen in de losse sfeer van de tuin.