Een tuin als een schilderij, Breda

Een tuin als een schilderij, Breda

Aanleg: 2019

De eigenaren hebben over de lengte van hun achtertuin een moderne aanbouw met veel glas laten bouwen. Vanuit hun woonkamer en keuken kijken ze volledig uit over de tuin.

Het ontwerp bestaat uit een boom als eye-catcher die het groen uitzichtpunt wordt. Het achterste deel van de tuin wordt iets hoger gelegd om het hoogteverschil op te vangen, maar ook om de boom op een voetstuk te plaatsen. Een pad van los verspringende betontegels loopt door een bloemrijke border naar de boom, waar een informeel zitje gecreëerd is van een cortenstalen balk. Siergrassen en vaste planten vullen de tuin in en geven een natuurlijke sfeer. Het beeld vanuit het huis is een levend schilderij dat verkleurt met de seizoenen.

De voortuin is ingericht met dezelfde materialen: losse Schellevistegels in split. Deze worden opgesloten in cortenstalen borderranden. De beplanting loopt soms door tot over de borderranden waardoor een natuurlijk beeld ontstaat. De beplanting in de voortuin is ingericht als bloemenweide met siergrassen waartussen het hele jaar bloemen bloeien of mooie grassen te zien zijn. de voortuin wordt wel omkaderd door een beukenheg. Deze past in de dorpse sfeer van de straat. De hagen zijn op enkele plekken onderbroken zodat er doorzichten zijn over bloemenweide.