Landschapspark d’n Steenakker, Gilze

Park d'n Steenakker, Gilze

Verwachte oplevering: 2020

In samenwerking met Kern 75, NLGR en de gemeente Gilze en Rijen is een burgerinitiatief tot stand gekomen voor de realisatie van een park op voormalige akker grenzend aan het dorp. De wens is om een park met veel bomen te creëren aan de rand van Gilze. Deze akker is het laatste restje van de vroegere 'Steenakker'. Dit gegeven heb ik gebruikt voor het ontwerp van het park en om de verschillende ideeën voor het park een plekje te geven.

De oude dorpsakkers ware grote open gebieden met aan de dorpszijde boomgaarden als rand en aan de andere zijden de bossen en heide. Deze driedeling vormt het principe van het ontwerp waar aan de dorpszijde een bloesemrand wordt gecreëerd met dorpsgerichte functies, zoals een moestuin of skatepark, en aan de andere zijde een dichte bos als afscherming met het aangrenzende perceel. Hier is ook ruimte voor een voedselbos met eetbare planten en struiken. In het midden ligt dan het laatste stukje open akker dat als wilde bloemenweide wordt ingericht voor insecten en vlinders. Door het ruige gras worden paden gemaaid die de bloemenweide beleefbaar maken.

In het midden van de akker ligt een glooiende heuvel met bovenop de heilige Pieterboom 3.0. In de directe omgeving van het park heeft eeuwen geleden een heilige boom gestaan, waar zelfs processies vanuit het dorp gehouden naar toe gehouden werden. Deze traditie stamt al uit de tijd van de Germanen (1.0 en is aangepast aan de christelijke traditie(heilige boom 2.0). Het is nu tijd om een oude traditie om te vormen naar een nieuwe zodat de bomen vereerd blijven. Door een fijne plek onder de boom te creëren kan de mens in contact komen met de natuur. Maar het zou ook een 'selfie-boom' kunnen worden waar mensen zichzelf vereren met een mooie instagramfoto met de boom als mooie groene achtergrond.

Het bomenbestand in het park zal heel divers worden. Door de diversiteit zijn de bomen ook minder gevoelig voor ziekten. Er wordt gebruik gemaakt van inheemse bomen die vooral voor de biodiversiteit heel belangrijk zijn. Maar er worden ook veel klimaatbestendige bomen aangeplant, die niet allemaal inheems zijn, maar uit een droger klimaat komen. Er wordt ook onderscheid gemaakt in snel en langzaam groeiende bomen. De snelgroeiende bomen geven snel een volgroeid beeld en moeten misschien na 30 jaar al vervangen worden. Op dat moment nemen de langzame groeiers het over en blijft het een groen boomrijk park.

 

 

 

 

 

..